Ötletek grillezéshez

A hétvégén a nővéremékhez voltunk hivatalosak grillezésre. Megbeszéltük, hogy mindenki hoz valamit hozzá; anyukám hozta a görög salátát és a grill kolbászokat, a nővérem csinált tzazikit és amerikai káposztasalátát én pedig vittem a húst.

Nálunk senki nem szereti a tarját ezért csirkemellett vettem 1 kg. A felét bepácoltam a másik feléből meg saslikot készítettünk.

Pácok

Zöldfűszeres pácot készítettem friss alapanyagokból, íme az összetevők:

Zöldfűszeres pác

  • 3-3 szál tárkony,rozmaring és zsálya,
  • só, bors
  • olivaolaj

Ezeket összekevertem és beleraktam a szeletekre vágott csirkemellet 2 óra hosszát.

A zöldfűszeres pácba bármilyen friss fűszert tehetünk például kakukkfüvet, bazsalikomot, de még akár egy citromfű-menta keverék is nagyon finom és frissítő egy kis citromlével kiegészíve.

Nagyon sok féle pác létezik válogathatunk kedvünk szerint. Itt van néhány jó ötlet:

Joghurtos fokhagymás pác

  • 5 dl natur joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • só,bors

 Csilis-mézes pác

  • 1 kávéskanál friss chilipaprika apróra vágva
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • só, bors

 Mustáros pác

  • 3 evőkanál mustár
  • 5 evőkanál olivaolaj
  • só,bors

 

Saslik

A saslikot is rengeteg féle képpen lehet variálni. Hurkapálcikára szoktam ráhúzni a husikat cukkinivel, padlizsánnal, hagymával, fokhagymával, szalonnát lehet mellé tenni és kaliforniai paprikával is isteni. Én most egy egész egyedi saslikot választottam, amit rozmaringra húztam rá. A recept nagyon egyszerű, íme:

Rozmaringos saslik

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 5-6 vékony szál rozmaring
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só,bors
  • 1 evőkanál citromlé

 

1. A csirkemelleket kockára vágom.

2. Összekeverem az olajat, a fokhagymát, a sót, borsot és a citromlevet.

3. Hozzárakom a keverékhez a husit és 2 órát hagyom a pácban.

4. Sütés előtt ráhúzom a husikat a rozmarigszárakra és így teszem a grillre.

DSC_0990.JPG

Végül egy salátát is szeretnék ajánlani, ami minden grillhúshoz illik:

Káposztasaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér édes káposzta
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 alma
  • só, bors
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 dl majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 teáskanál mustár

 

1. A káposzta külső leveleit levettem, a torzsát kivágtam és a többi részt vékony csíkokra szeltem, besóztam és hozzáadtam a citromlevét.

2. A sárgarépát és az almát meghámoztam és a sajtreszelő nagyobb részén lereszeltem. A hagymát karikára vágtam.

3. Az öntethez összekevertem a majonézt, a tejfölt, a mustárt, a porcukrot és a borsot.

4. Végül a felvágott káposztát, a lereszelt répát és almát, valamint az öntetet összedolgozzuk.

DSC_1006.JPG

Jó grillezést!

 

 

 

Címkék: grill pác saslik