Ötletek grillezéshez
A hétvégén a nővéremékhez voltunk hivatalosak grillezésre. Megbeszéltük, hogy mindenki hoz valamit hozzá; anyukám hozta a görög salátát és a grill kolbászokat, a nővérem csinált tzazikit és amerikai káposztasalátát én pedig vittem a húst.
Nálunk senki nem szereti a tarját ezért csirkemellett vettem 1 kg. A felét bepácoltam a másik feléből meg saslikot készítettünk.
Pácok
Zöldfűszeres pácot készítettem friss alapanyagokból, íme az összetevők:
Zöldfűszeres pác
- 3-3 szál tárkony,rozmaring és zsálya,
- só, bors
- olivaolaj
Ezeket összekevertem és beleraktam a szeletekre vágott csirkemellet 2 óra hosszát.
A zöldfűszeres pácba bármilyen friss fűszert tehetünk például kakukkfüvet, bazsalikomot, de még akár egy citromfű-menta keverék is nagyon finom és frissítő egy kis citromlével kiegészíve.
Nagyon sok féle pác létezik válogathatunk kedvünk szerint. Itt van néhány jó ötlet:
Joghurtos fokhagymás pác
- 5 dl natur joghurt
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 3 evőkanál olivaolaj
- só,bors
Csilis-mézes pác
- 1 kávéskanál friss chilipaprika apróra vágva
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál olivaolaj
- só, bors
Mustáros pác
- 3 evőkanál mustár
- 5 evőkanál olivaolaj
- só,bors
Saslik
A saslikot is rengeteg féle képpen lehet variálni. Hurkapálcikára szoktam ráhúzni a husikat cukkinivel, padlizsánnal, hagymával, fokhagymával, szalonnát lehet mellé tenni és kaliforniai paprikával is isteni. Én most egy egész egyedi saslikot választottam, amit rozmaringra húztam rá. A recept nagyon egyszerű, íme:
Rozmaringos saslik
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 5-6 vékony szál rozmaring
- 3 evőkanál olivaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só,bors
- 1 evőkanál citromlé
1. A csirkemelleket kockára vágom.
2. Összekeverem az olajat, a fokhagymát, a sót, borsot és a citromlevet.
3. Hozzárakom a keverékhez a husit és 2 órát hagyom a pácban.
4. Sütés előtt ráhúzom a husikat a rozmarigszárakra és így teszem a grillre.
Végül egy salátát is szeretnék ajánlani, ami minden grillhúshoz illik:
Káposztasaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér édes káposzta
- 1 szál sárgarépa
- 2 alma
- só, bors
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csokor újhagyma
- 1 dl majonéz
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál porcukor
- 1 teáskanál mustár
1. A káposzta külső leveleit levettem, a torzsát kivágtam és a többi részt vékony csíkokra szeltem, besóztam és hozzáadtam a citromlevét.
2. A sárgarépát és az almát meghámoztam és a sajtreszelő nagyobb részén lereszeltem. A hagymát karikára vágtam.
3. Az öntethez összekevertem a majonézt, a tejfölt, a mustárt, a porcukrot és a borsot.
4. Végül a felvágott káposztát, a lereszelt répát és almát, valamint az öntetet összedolgozzuk.
Jó grillezést!